Vitezovi ivanovci u Varaždinu

Ivanečki vitezovi-povijesna postrojba Vitezova ivanovca na proslavi 265. obljetnice svojih prijatelja iz Varaždinske građanske garde u Varaždinu

U subotu, 29.kolovoza 2015. godine u Varaždinu je održan 15. Susret povijesnih postrojbi povodm proslave 265. Obljetnice Varaždinske građankse garde. Tom je prigodom održan svečani mimohod gradskim ulicama grada Varaždina te postrojavanje povijesnih postrojbi na Trgu kralja Tomislava. Na ovom Susretu sudjelovale su 2 povijesne postrojbe iz Austrije, po jedna iz Slovenije i Bosne i Hercegovine te čak 14 povijesnih postrojbi iz Hrvatske među kojima i Vitezovi Ivanovci kao predstavnici povijesno najstarije postrojbe.

U mimohodu, koji se kretao najpoznatijim ulicama grada počevši od hotela Turista, vitezovi i dama su praćeni znatiželjnim očima prolaznika te fotografirani sa svih strana. Prilikom dolaska na Trg kralja Tomislava uz najavu voditelja programa popraćeni su velikim pljeskom.
Nakon svečanog postrojavanja, povijesne je postrojbe pozdravio gradonačelnik Goran Habuš koji je izvršio pregled svih postrojbi. Prijavak ispred naše postrojbe predala je Viteška dama, Ivana Matić. Nakon predanog prijavka svih postrojbi, gradonačelnik je njihove predstavnike primio u Gradskoj vijećnici i predao im Spomenice.

Ivanečki vitezovi su još jednom ostvarili kvalitetnu i pozitivnu suradnju sa susjedima i pokazali kako njeguju tradiciju te da su samim time prepoznati od strane građana, ostalih povijesnih postrojbi, ali i medija. Tome svjedoči i video zapis dolaska Vitezova Ivanovaca na Trg kralja Tomislava, koji je emitiran u večernjem dnevniku Hrvatske radio televizije (link: http://video.hrt.hr/2908/varazdin2908.mp4) .
Naravno teško je bilo uskladiti protokolarne termine i veliki interes mnoštvo građana svih životnih dobi koji su ovaj trenutak željeli trajno zabilježiti zajedničkim fotografiranjem.

Aktivnost je realizirana temeljem poziva Grada Varaždina i Varaždinske građanske garde.

Vjerujemo da smo ovom međunarodnom aktivnošću dostojno prezentirali naš Grad i povijesnu baštinu.

Zahvaljujemo domaćinima na lijepom i ugodnom gostoprimstvu!

Ivanečki vitezovi
Voditeljica za promidžbu i izdavačku djelatnost
Ivana Matić

Foto, Boris Jagetić Daraboš, grad Varaždin, E-varaždin

0 Komentara

Komentari RSS

Ostavi komentar

Dozvoljeni tagovi: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>